<

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak online in te plannen voor de praktijken Berlaar, Genk, Mechelen, Rotselaar, Vrasene en Tienen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Parodontologie

Parodontologie materiaal bij tandarts groepspraktijk Benedenti

Bloedt je tandvlees tijdens het poetsen of tijdens het eten? Kleurt je tandvlees vuurrood? Dan is je tandvlees ontstoken en dus niet gezond, ook al heb je meestal geen noemenswaardige pijnklachten. Je tandarts zal je in dat geval meestal doorverwijzen naar een parodontoloog.

Wat is parodontologie?

Parodontologie is de tak binnen de tandheelkunde die zich richt op de behandeling en verzorging van de steunweefsels van de tanden en kiezen. Deze steunweefsels omvatten het kaakbot, het tandvlees en het parodontale ligament dat de tanden in de tandkassen vasthoudt.

De meest voorkomende klachten binnen de parodontologie zijn ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) en andere weefsels rond de tand (parodontitis). Bij een parodontoloog kan je dus terecht voor het onderzoek en de behandeling van de steunweefsels.

 

Wanneer moet je naar een parodontoloog?

Je tandarts zal je naar een parodontoloog doorverwijzen voor de behandeling van parodontale problemen. Voorbeelden van tekenen hiervan zijn:

  • Je tandvlees is rood en enorm gevoelig en gezwollen.
  • Je hebt last van een slechte adem.
  • Je tandvlees bloedt tijdens het poetsen of eten.
  • Je tanden komen los te zitten.
  • Je tandvlees trekt terug.

Hoe verloopt de behandeling bij een parodontoloog?

Het is belangrijk dat parodontale problemen zo vroeg mogelijk worden behandeld. Vooraleer de behandeling wordt gestart, voert de tandarts een parodontaal onderzoek uit om de status van je tandvlees te bepalen.

Welke behandeling je start, is afhankelijk van de ontsteking: tandvleesontsteking (gingivitis) of ontsteking van de steunweefsels rondom de tanden (parodontitis).

Gingivitis

Gingivitis is de medische term voor ontstoken tandvlees. Bij ontstoken tandvlees ligt meestal tandsteen aan de basis van de ontsteking. Als je gingivitis hebt, is je ontsteking nog niet vergevorderd en kan een parodontoloog met een oppervlakkige reiniging de ontsteking verhelpen. Met een goede mondhygiëne achteraf voorkom je ook eenvoudig dat het probleem/de ontsteking terugkomt.

Parodontitis

Laat je ontstoken tandvlees niet tijdig behandelen, dan ontwikkel je parodontitis. Bij parodontitis zijn de structuren rond de tand – zoals het tandvlees en het kaakbot – serieus ontstoken.

Hoewel parodontitis een ernstige aandoening is, merk je hier vaak niets van en ervaar je geen pijn of last, zoals dat bij tandproblemen wel het geval is. Toch is het ontzettend belangrijk om parodontitis te laten behandelen. De ontsteking zorgt er namelijk voor dat het kaakbot en het tandvlees rond de tanden wegzakken en de tanden zo steun dreigen te verliezen. Daarnaast is parodontitis ook erg nadelig voor je algemene gezondheid en verhoogt het risico op een slechte adem, hart- en vaatziekten, herseninfarcten en complicaties bij zwangerschappen.

Afspraak maken bij een parodontoloog?

Heb je last van ontstoken tandvlees en andere weefsels en wil je deze graag laten onderzoeken en/of behandelen? Maak dan een afspraak bij een parodontoloog in één van onze Benedenti-tandartspraktijken in jouw buurt: BeerseBerlaar, Herentals, Mechelen, Rotselaar, Kontich of Genk.

Maak een afspraak