Het is tijdelijk niet mogelijk online een afspraak in te plannen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Orthodontie

Orthodontie is de tak binnen de tandheelkunde die specialiseert in een correcte stand van de tanden en de kaak. Bij orthodontie gaat een orthodontist, een tandarts-specialist, de positie van de tanden en de kaak corrigeren. Zo krijg je een mooi gebit als eindresultaat en kunnen afwijkingen als over- en onderbeet of kaakproblemen verholpen en voorkomen worden.

Op zoek naar een orthodontist?

Bij Benedenti  hebben we meerdere orthodontisten in onze rangen, verspreid over verschillende praktijken in Vlaanderen.  

In welke praktijken kan je bij een orthodontist terecht?

Bij verschillende Benedenti-tandartspraktijken kan je terecht bij een gespecialiseerde orthodontist: Genk, Herentals en Vrasene.

Maak een afspraak

In onze andere praktijken zijn we voorlopig nog op zoek naar orthodontisten. In tussentijd kunnen we je in deze praktijken wel doorverwijzen naar een collega in de buurt.

Orthodontische behandelingen

De behandeling bestaat meestal uit een beugel die we op de tanden plaatsen. Het uiteindelijke doel hiervan is om de tanden recht naast elkaar te zetten en de onder- en bovenkaak gunstig tegenover elkaar te positioneren.

Vroege orthodontie

Merkt je kindertandarts op dat het voor je kind nodig is om naar de orthodontist te gaan? Doe dat, want onze orthodontist kan beter ingrijpen met blokjes of een beugel als je kind in volle groei is. Zo kan er tijdig worden ingegrepen om de afwijking te verminderen en een normale kaakgroei en tandwisseling te stimuleren.

Beugels of blokjes

Er bestaan verschillende soorten beugels, ieder met hun eigen functie en effect op het gebit.

De meest gekende beugel is een vaste beugel – ook wel blokjes genoemd – die op de tanden wordt gekleefd. Door de beugel wordt een draad aangebracht waardoor de tanden zich naar de gewenste positie verplaatsen.

Daarnaast bestaan ook uitneembare beugels, buitenbeugels, groeibeugels, … De orthodontist zal je hierrond correct advies en alle nodige uitleg geven.  

Orthodontie voor volwassenen

Ben je al wat ouder? Vraag dan ook gerust naar ons advies. Hoewel een beugel al aan te raden is als je jonger bent, kan een beugel ook voor volwassenen veel doen. We merken dan ook dat steeds meer volwassenen hun weg vinden naar de orthodontist. Op volwassen leeftijd kan ook chirurgie nodig zijn om een mooi en functioneel resultaat te verkrijgen.

Waarop moet je letten?

Goede mondhygiëne & zelfzorg

Een goede mondhygiëne is een eerste vereiste voor een orthodontische behandeling. Zaken waarop je extra op kan letten zijn:

  • Regelmatig je tanden goed poetsen is noodzakelijk. Wist je trouwens dat bij goede poetsers de behandeling ook sneller is afgerond?
  • Reinig ook regelmatig de beugel.
  • Volg de richtlijnen van de tandarts voor het dragen van je beugel.

Je tandarts of orthodontist zal je hierin ook verder begeleiden.

Regelmatige controle & zelfzorg

Regelmatige controle en aanpassing van je beugel zijn een tweede vereiste. Hoe vaak dit zal zijn, is afhankelijk van je specifieke behandeling, welke beugel je draagt en de fase waarin je bevindt. De tandarts controleert de vooruitgang, stelt de beugel waar nodig bij en geeft je advies.

Meer informatie over orthodontie?

Wat, wanneer en waarom orthodontie? Lees hier alles over de orthodontie behandeling.