<

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak online in te plannen voor de praktijken Berlaar, Genk, Kontich, Mechelen, Rotselaar, Vrasene en Tienen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Orthodontie

Orthodontie is de tak binnen de tandheelkunde die specialiseert in een correcte stand van de tanden en de kaak. Bij orthodontie gaat een orthodontist, een tandarts-specialist, de positie van de tanden en de kaak corrigeren. Zo krijg je een mooi gebit als eindresultaat en kunnen afwijkingen als over- en onderbeet of kaakproblemen verholpen en voorkomen worden.

Op zoek naar een orthodontist?

Bij Benedenti  hebben we meerdere orthodontisten in onze rangen, verspreid over verschillende praktijken in Vlaanderen.  

In welke praktijken kan je bij een orthodontist terecht?

Bij verschillende Benedenti-tandartspraktijken kan je terecht bij een gespecialiseerde orthodontist: Genk, Herentals en Vrasene.

Maak een afspraak

Orthodontische behandelingen

De behandeling bestaat meestal uit een beugel die we op de tanden plaatsen. Het uiteindelijke doel hiervan is om de tanden recht naast elkaar te zetten en de onder- en bovenkaak gunstig tegenover elkaar te positioneren.

Orthodontie bij kinderen

Merkt je kindertandarts op dat het voor je kind nodig is om naar de orthodontist te gaan? Doe dat, want onze orthodontist kan beter ingrijpen met blokjes of een beugel als je kind in volle groei is. Zo kan er tijdig worden ingegrepen om de afwijking te verminderen en een normale kaakgroei en tandwisseling te stimuleren.

Beugels of blokjes

Er bestaan verschillende soorten beugels, ieder met hun eigen functie en effect op het gebit.

De meest gekende beugel is een vaste beugel – ook wel blokjes genoemd – die op de tanden wordt gekleefd. Door de beugel wordt een draad aangebracht waardoor de tanden zich naar de gewenste positie verplaatsen.

Daarnaast bestaan ook uitneembare beugels, buitenbeugels, groeibeugels, … De orthodontist zal je hierrond correct advies en alle nodige uitleg geven.  

Orthodontie voor volwassenen

Heb je als kind nooit een beugel gehad en wil je nu nog graag een aanpassing aan je gebit? Hoewel orthodontie aan te raden is als je jonger bent, kan je als volwassene ook nog steeds voor een beugel kiezen. We merken dan ook dat steeds meer volwassenen hun weg vinden naar de orthodontist.

Op volwassen leeftijd kan chirurgie nodig zijn om een mooi en functioneel resultaat te verkrijgen met orthodontie. Kies je als volwassene voor een beugel om je gebit te verbeteren? We geven je graag meer informatie bij Benedenti. 

Doorzichtige beugel voor volwassenen

Volwassenen die graag een aanpassing willen aan hun gebit, vinden het soms vervelend om (opnieuw) aan blokjes te beginnen. Een alternatief is dan een doorzichtige of 'onzichtbare' beugel. Een onzichtbare beugel is voldoende om kleine aanpassingen te doen en om zo de tanden recht te zetten. 

Waarop moet je letten?

Goede mondhygiëne & zelfzorg

Een goede mondhygiëne is een eerste vereiste voor een orthodontische behandeling. Zaken waarop je extra op kan letten zijn:

  • Regelmatig je tanden goed poetsen is noodzakelijk. Wist je trouwens dat bij goede poetsers de behandeling ook sneller is afgerond?
  • Reinig ook regelmatig de beugel.
  • Volg de richtlijnen van de tandarts voor het dragen van je beugel.

Je tandarts of orthodontist zal je hierin ook verder begeleiden.

Regelmatige controle & zelfzorg

Regelmatige controle en aanpassing van je beugel zijn een tweede vereiste. Hoe vaak dit zal zijn, is afhankelijk van je specifieke behandeling, welke beugel je draagt en de fase waarin je bevindt. De tandarts controleert de vooruitgang, stelt de beugel waar nodig bij en geeft je advies.

Wat kost orthodontie?

Hoe jonger je een orthodontiebehandeling kan starten, hoe sneller het gebit de gewenste positie en vorm kan krijgen. Daardoor is orthodontie bij jonge kinderen vaak goedkoper dan bij tieners of bij volwassenen. Blokjes voor tieners of volwassenen zijn doorgaans duurder omdat de afwijking die gecorrigeerd moet worden op latere leeftijd groter is en meer tijd kost. 

Hoeveel jouw behandeling bij de orthodont zal kosten, hangt af van een aantal factoren:

  • Duur van de orthodontische behandeling, dit hangt samen met de gebitsafwijking
  • Het soort beugel dat nodig is: een gewone beugel, blokjes of een onzichtbare beugel
  • De gebruikte apparatuur voor de orthodontische behandeling

Meer informatie over orthodontie?

Wat, wanneer en waarom orthodontie? Lees hier alles over de orthodontie behandeling.