Last van een ontstoken tandzenuw? Bij Benedenti hebben we meerdere tandartsen gespecialiseerd in endodontie. Lees hieronder meer informatie over de oorzaken en behandeling of maak meteen een afspraak bij een tandartspraktijk in je buurt.
Wat is endodontie?
Endodontie – ook wel wortelkanaalbehandeling of ontzenuwen genoemd - is het verwijderen van de zenuw in het (wortel)kanaal. Deze endodontische behandeling wordt uitgevoerd door onze specialisten binnen de tandheelkunde wanneer de tandzenuw aangetast is door bijvoorbeeld tandbederf.
Wanneer is een endodontische behandeling nodig?
Ontstoken tandzenuw
Endodontie is nodig wanneer de zenuw in de tand geïnfecteerd of afgestorven is. Er zijn verschillende oorzaken van deze infectie. De meest voorkomende oorzaken zijn
- Vergevorderd tandbederf
- Een heel diepe vulling dicht bij de zenuw
- Een barst in de tand door knarsen of een oude vulling
- Een beschadiging van de tand door bijvoorbeeld een klap of een val waarbij de zenuw bloot komt te liggen
Een ontstoken tandzenuw is vaak pijnlijk, maar kan even goed pijnloos zijn.
Gevoelige & pijnlijke tanden
Een endodontische behandeling is nodig wanneer een zenuw in de tand geïnfecteerd of afgestorven is. De meest voorkomende symptomen zijn pijn bij het eten en gevoelige tanden bij koude of warmte. Verder is een ontstoken tandzenuw schadelijk voor de algemene gezondheid.
Hoe verloopt een endodontische behandeling?
Voorbereiding
Een wortelkanaalbehandeling of endodontische behandeling wordt steeds onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Hierdoor zal je nauwelijks pijn ervaren tijdens de behandeling. Het ontzenuwen gebeurt steeds door één van onze professionele tandartsen gespecialiseerd in de nodige technieken.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Onze endodontoloog zal eerst een lokale verdoving plaatsen. Alvorens we overgaan tot het ontzenuwen van de tand wordt er een rubberen doekje over de tand geschoven zodat alle wortelkanalen afgeschermd worden tegen bacteriën en vuil.
Behandeling wortelkanaal
Het ontzenuwen duurt ongeveer 1 à 2 uur en bestaat uit verschillende stappen. Neem contact op met één van onze tandartsen voor een persoonlijke indicatie van behandelingsduur.
- Na een goede voorbereiding zal de endodontoloog een opening maken tot aan de zenuw om het wortelkanaal bloot te leggen.
- Daarna verwijderen we het aangetast zenuwweefsel met zeer fijn steriel materiaal. Aangezien dit heel fijn werken is, maken we bij Benedenti steeds gebruik van een microscoop om tot diep het wortelkanaal te inspecteren.
- De kanalen reinigen en ze opvullen doen we later – altijd onder de microscoop. Ons oog voor detail leidt tot een optimaal resultaat.
- Wanneer er te weinig tand overblijft, plaatsen we een stiftje in het gedesinfecteerd wortelkanaal. Dit dient als houvast voor het plaatsen van een kroon.
- Tot slot zal er een definitieve vulling geplaatst worden, zodat het wortelkanaal beschermd is tegen bacteriën.
Nabehandeling van een endodontische behandeling
Wanneer de behandeling erop zit, zal de verdoving nog niet meteen uitgewerkt zijn. Belangrijk is om niet op lip, wang of tong te bijten om wondjes te voorkomen. Verder pas je best op met warme dranken.
Afspraak maken bij een endodontoloog
Bij Benedenti bestaat ons team uit gespecialiseerde endodontologen met heel wat ervaring in wortelkanaalbehandelingen. Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling in jouw buurt: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Beerse en Vrasene.