<

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak online in te plannen voor de praktijken Berlaar, Genk, Mechelen, Rotselaar, Vrasene en Tienen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk is de tak binnen de tandheelkunde die specialiseert in het herstellen van beschadigde tanden en vervangen van ontbrekende tanden.

Bij kroon- en brugwerk worden de nog gezonde en sterke tandwortels gebruikt als basis om de tanden te herstellen of nieuwe tanden te plaatsen. Het uiteindelijke doel van kroon- en brugwerk is om de patiënt zo opnieuw te voorzien van een gezond, mooi en functioneel gebit.

Wanneer kroon-en brugwerk?

Wanneer een kroon?

Een kroon is het onderdeel van een tand dat je boven het tandvlees ziet. Het wordt gedragen door de wortel onder het tandvlees in het kaakbot. Soms gebeurt het dat een kroon beschadigd is door bijvoorbeeld tandbederf, waarbij een gewone tandvulling niet meer voldoet. Gelukkig kunnen onze tandartsen een kroon of tand herstellen, zowel met het oog op esthetiek als functionaliteit.

Wanneer een brug?  

Brugwerk is nodig wanneer er één of meerdere tanden uit het gebit missen. Om deze te vervangen wordt vaak voor implantaten gekozen. Toch zijn implantaten niet altijd mogelijk om verschillende redenen en brugwerk is dan een goed alternatief. Er worden kronen geplaatst op de tanden naast de opening vanwaar er een brug wordt geplaatst om ook de opening mee op te vullen.

Hoe verloopt de behandeling?

Kroon- en brugwerk gebeurt vaak door een samenwerking van de tandarts met een tandtechnicus. De tandarts verzorgt de voorbereiding en plaatsing van de kronen en bruggen, de tandtechnicus maakt de kronen.

Kroon over tand

Is een tand zo aangetast dat een gewone vulling niet meer voldoet? Dan kunnen we een kroon over de tand plaatsen. Een kroon kan je zien als een metalen of porseleinen kapje dat wordt vastgelijmd. De tandarts slijpt hiervoor slijpt de tanden af tot stompen waarover de kroon wordt geplaatst. De oorspronkelijke vorm en functie van een tand wordt zo hersteld.

Kroon over implantaat

Daar waar je een kroon een kunsttand kan zien, is het implantaat een kunstwortel in het kaakbot. Doordat een implantaat de functie van een tandwortel overneemt, kunnen kronen ook perfect over implantaten geplaatst worden.

Eventueel: een stift als houvast

Het kan dat we vooraf de tand moeten ontzenuwen en een stift plaatsen. Dat is een staafje dat we in je bestaande tand zetten en waarop we de kroon plaatsen. Een soort houvast, dus.

Eén of meer tanden: brug plaatsen

Ontbreken een of meer tanden? Dan kan een brug ze vervangen. Op de tanden voor en na de opening – de pijler tanden – worden kronen geplaatst die met elkaar worden verbonden met een brug.

Soorten bruggen

Er zijn verschillende soorten bruggen om beschadigde of verloren tanden te herstellen.

  • Een gewone brug bestaat uit twee kronen op de eigen tanden of op implantaten en een zwevende kroon op de plek waar een tand mist.
  • Een andere optie is een vrij-eindigende brug, waarbij het laatste deel van de brug ‘zweeft’, in de plaats van het middelste stuk.
  • Ten slotte is er nog een etsbrug. Deze brug wordt gebruikt als de tanden naast de missende tand te goed zijn om te slijpen. Dit soort brug wordt dan vastgemaakt aan de naastliggende tanden en vult zo de lege ruimte op waar een tand mist.

Niet tevreden over de kleur of vorm van een bestaande tand?

Ben je niet tevreden over de kleur of de vorm van een bestaande tand? Dan kunnen we een kroon, facet of brug maken en plaatsen, zodat je tand er beter uitziet. Bespreek het met ons.

Hoeveel kost een tandkroon of brug?

Hoewel het plaatsen van een kroon een alternatieve behandeling is voor het vullen van een bestaande tand, kan de kostprijs van kroon- of brugwerk hoger liggen dan bij een gewone tandvulling. Contacteer ons gerust voor meer informatie over de prijzen van tandkronen-en bruggen.  

Komt de verzekering tussen bij kroon-en brugwerk?

Vraag zeker na bij je zorgverzekering of de kosten voor een tandkroon gedekt zijn. Bij een aanvullende tandverzekering kan je vaak rekenen op een (gedeeltelijke) terugbetaling van de behandeling.

Een tandkroon of tandbrug laten plaatsen?

Wil je graag meer weten over kroon- of brugwerk? Klik dan door op één van de onderstaande blokken en lees meer over onze behandelingen.

Wil je graag kroon- of brugwerk laten verrichten? Contacteer ons dan vrijblijvend of maak een afspraak in een van onze Benedenti-tandartspraktijken in je buurt!

Ga naar je dichtsbijzijnde praktijk