Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk is de tak binnen de tandheelkunde die specialiseert in het herstellen van beschadigde tanden en vervangen van ontbrekende tanden.

Bij kroon- en brugwerk worden de nog gezonde en sterke tandwortels gebruikt als basis om de tanden te herstellen of nieuwe tanden te plaatsen. Het uiteindelijke doel van kroon- en brugwerk is om de patiënt zo opnieuw te voorzien van een gezond, mooi en functioneel gebit.

Hoe verloopt de behandeling?

Kroon- en brugwerk gebeurt vaak door een samenwerking van de tandarts met een tandtechnicus. De tandarts verzorgt de voorbereiding en plaatsing van de kronen en bruggen, de tandtechnicus maakt de kronen.

Kroon over tand

Is een tand zo aangetast dat een gewone vulling niet meer voldoet? Dan kunnen we een kroon over de tand plaatsen. De tandarts slijpt hiervoor slijpt de tanden af tot stompen waarover de kroon wordt geplaatst. De oorspronkelijke vorm en functie van een tand wordt zo hersteld.

Eventueel: stift als houvast

Het kan dat we vooraf de tand moeten ontzenuwen en een stift plaatsen. Dat is een staafje dat we in je bestaande tand zetten en waarop we de kroon plaatsen. Een soort houvast, dus.

Eén of meer tanden: brug plaatsen

Ontbreken een of meer tanden? Dan kan een brug ze vervangen. Op de tanden voor en na de opening – de pijler tanden – worden kronen geplaatst die met elkaar worden verbonden met een burg.

Niet tevreden over kleur of vorm van bestaande tand?

Ben je niet tevreden over de kleur of de vorm van een bestaande tand? Dan kunnen we een kroon, facet of brug maken en plaatsen, zodat je tand er beter uitziet. Bespreek het met ons.

Een tandkroon of tandbrug laten plaatsen?

Wil je graag meer weten over kroon- of brugwerk? Klik dan door op één van de onderstaande blokken en lees meer over onze behandelingen.

Wil je graag kroon- of brugwerk laten verrichten? Contacteer ons dan vrijblijvend of maak een afspraak in een van onze Benedenti-tandartspraktijken in je buurt!

Maak een afspraak