<

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak online in te plannen voor de praktijken Berlaar, Genk, Mechelen, Rotselaar, Vrasene en Tienen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Lachgas sedatie bij Tandarts

Lachgas sedatie bij tandarts groepspraktijk BendentiWat is een behandeling met lachgas?

Bij lachgassedatie wordt er, met behulp van een neusmasker, een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend. Het inademen van dit mengsel geeft een geruststellend, kalmerend (sederend) gevoel. Hierdoor kan de tandheelkundige behandeling in alle rust plaatsvinden.

 

Hoe verloopt de behandeling?

Indien u angstig bent en u tegen tandheelkundige behandelingen opziet, kan u voor een behandeling onder lachgas kiezen.

Via een neusmasker wordt er eerst zuivere zuurstof gegeven en na enkele minuten wordt er stap voor stap lachgas toegediend. Hierdoor krijgt u een ontspannen en aangenaam gevoel. U maakt de behandeling volledig bewust mee, zij het op een wat meer dromerige manier. Een groot voordeel van lachgassedatie is dat het lachgas volledig is uitgewerkt 5 minuten na het beëindigen van de behandeling. Hierdoor ondervindt u dus weinig nadelen.

De verdere tandheelkundige behandeling verloopt op de gebruikelijke wijze. Dit betekent dat de plaatselijke verdoving in de meeste gevallen ook gewoon nodig blijft. Alleen, u vindt het allemaal veel minder vervelend en u kan zich beter ontspannen. Het is van groot belang voor het slagen van de behandeling, dat u continu in- en uitademt door uw neus. Als uw neus verstopt is door een verkoudheid, kunt u dus niet op een goede manier behandeld worden. U zult dan uw behandeling tijdig moeten annuleren.

Voor wie?

Lachgassedatie is een zeer doeltreffend hulpmiddel tijdens de behandeling van
angstige patiënten, kinderen, mensen met een verhoogde braakneiging en patiënten met een lichamelijke of geestelijke handicap. Ook voor patiënten bij wie stress beter kan vermeden worden, zoals astma- of epilepsiepatiënten, vormt lachgassedatie een goede oplossing.

In volgende gevallen mag er geen lachgassedatie plaatsvinden:

  • bij patiënten zonder neusademhaling (bijvoorbeeld bij verkoudheid), met longemfyseem, klaplong, hartfalen
  • bij spierzwakte, MS, FOB
  • bij depressie, schizofrenie, recente middenoorontsteking
  • bij zwangerschap

Belangrijk om te weten

Het is een volkomen veilig hulpmiddel waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft.
Wanneer u komt voor de behandeling met lachgassedatie, mag u in de uren voorafgaand niet te veel eten. Een licht ontbijt of een lichte lunch is toegestaan. Na de lachgassedatie blijft u nog een halfuurtje in de wachtzaal opdat alle gassen uit het lichaam verdwijnen. Nadien kan er zonder problemen met de auto gereden worden.

Benedenti tandartspraktijk

Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar, TienenVlimmeren, Vrasene.

Maak een afspraak