Wortelkanaalbehandeling

Behandelkamer bij tandarts groepspraktijk BenedentiWat is een wortelkanaalbehandeling?

Bij een endodontische behandeling worden de wortelkanalen eerst ontzenuwd- de zenuw wordt uit de tand gehaald - en nadien zal de tandarts die kanalen terug opvullen.

 

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

  • Een ontzenuwing van een tand is nodig wanneer de zenuw ontstoken is. Meest voorkomende klachten bij een ontstoken tandzenuw zijn gevoeligheid bij koude en warmte en pijn bij het eten, d.w.z. wanneer de tand druk ondervindt.
  • Een oude kanaalvulling die niet goed afsluit, kan bacteriën naar de wortelpunt doen lekken waardoor een ontsteking in het bot kan ontstaan. Zo’n ontsteking is nadelig voor je algemene gezondheidstoestand. De tandarts zal dan een nieuwe wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Eens de wortelkanalen weer goed gereinigd en afgesloten zijn, zal je lichaam de ontsteking verder opruimen. Vaak is deze herbehandeling de enigste manier om de tand eventueel nog te redden.
  • Wanneer een tand erg aangetast is en er weinig tandweefsel overblijft om een vulling op te leggen, biedt een ontzenuwing redding: in het kanaal of de holte die ontstaat na de ontzenuwing steekt de tandarts een “stiftje” dat als houvast dient voor een nieuwe structuur, meestal een kroon. In de volksmond noemt men dit een “stifttand”.

Een endodontische behandeling bij Benedenti

Opdat de ontsteking goed zou genezen, zal de tandarts de wortelkanalen met de nodige specifieke materialen grondig reinigen, ontsmetten en afsluiten. Bij Benedenti gebruikt de tandarts hiervoor een microscoop ; zo kan hij/zij de kanalen perfect zien en eventuele zijkanalen opsporen. Een rubberen doekje dat over de tand geschoven wordt, belet dat er speeksel of bacteriën in de kanalen terecht komen.

Endodontie of wortelkanaalbehandeling vraagt veel kennis en handigheid. Daarom stellen wij bij Benedenti alles in het werk voor het welslagen van deze behandeling én dus ook voor het behoud van de tand in kwestie: endodontische behandelingen worden bij Benedenti dan ook uitgevoerd door tandartsen gespecialiseerd in deze technieken.

Een wortelkanaalbehandeling kan bemoeilijkt worden door onvoorziene factoren die maar vastgesteld kunnen worden tijdens het microscopisch onderzoek. Zo kunnen kanalen moeilijk toegankelijk zijn en daardoor minder makkelijk te reinigen, een breuk in de wortel bemoeilijkt een goede afsluiting,... Wanneer de tandarts tijdens de behandeling en na zorgvuldige overweging vaststelt dat genezing en behoud van de tand niet mogelijk zijn, kan hij/zij beslissen de tand onmiddellijk te trekken. Uiteraard word je als patiënt geïnformeerd en wordt er samen overlegd.

Je afspraak voor een wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandelingen zijn complex en arbeidsintensief: een behandeling duurt 1 à 2 uur. Kan je de gemaakte afspraak niet nakomen, verwittig ons dan minstens 24 uur op voorhand. Op die manier kan je plaats ingenomen worden door andere patiënten met dringende klachten.

Bij Benedenti krijg je vooraf een offerte voor de te ondergane behandeling. De terugbetaling door het ziekenfonds is afhankelijk van het aantal te behandelen kanalen en van het aantal röntgenfoto’s die gemaakt worden.

Nabehandeling van een wortelkanaalbehandeling

Wat lichte pijn aan de behandelde tand of pijn bij bijten zijn normaal. Meestal volstaat een gewone pijnstiller. In uitzonderlijke gevallen zal de tandarts een antibioticum voorschrijven.

Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling

Wij beschikken over verschillende endodontologen die gespecialiseerd zijn in wortelkanaalbehandelingen. Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling bij een Benedenti tandartspraktijk in jouw buurt: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar (bij Leuven), Vlimmeren en Vrasene.