Wortelkanaalbehandeling

Behandelkamer bij tandarts groepspraktijk BenedentiWat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling – ook wel endodontie of zenuwbehandeling genoemd – is een endodontische behandeling die wordt uitgevoerd bij een ontstoken en geïnfecteerde tandzenuw.

De wortelkanalen van de tand worden eerst ontzenuwd- de zenuw wordt uit de tand of kies gehaald – en nadien terug worden opgevuld. De behandeling bestaat uit een vooronderzoek, de behandeling zelf en juiste nazorg voor een goed herstel.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de zenuw van een tand of kies ontstoken is. De meest voorkomende klachten bij een ontstoken tandzenuw zijn gevoeligheid bij aanraking met koude of warmte, alsook pijn bij het eten. Daarnaast is een ontstoken tandzenuw onderliggend ook schadelijk voor de algemene gezondheid.

Hoe ontsteekt een tandzenuw?

Een tandzenuw kan in de eerste plaats ontsteken als een gaatje in de tand of kies niet op tijd wordt behandeld of gevuld. Het wortelkanaal zal dan deels of volledig open komen te liggen, waardoor bacteriën naar het wortelpunt kunnen lekken en een ontsteking in het bot kan ontstaan. Dit wordt meestal vastgesteld via een röntgenfoto en onderzoek in de mond.

Tand ontzenuwen

Een wortelkanaalbehandeling is niet de eerste oplossing in rij bij een gaatje. Normaal gezien kan een gaatje eenvoudig worden gevuld, zonder enig werk aan de tandzenuw, laat staan een volledige ontzenuwing.

Een tand ontzenuwen is pas nodig wanneer een oude tand- of kanaalvulling niet goed is afgesloten en de tand hierdoor al veel schade heeft opgelopen. Er is dan vaak niet meer genoeg tandweefsel over om een nieuwe vulling te plaatsen, waardoor de tandarts de tand zal moeten ‘herbehandelen’ met een wortelkanaalbehandeling. Als de tand echter al te ver beschadigd is, kan deze niet meer gered worden.

Verloop van de wortelkanaalbehandeling

Voorbereiding & plaatselijke verdoving

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt altijd – tenzij de patiënt zelf aangeeft dit niet te willen – onder lokale verdoving. Hierdoor zal je hoogstens lichte tintelingen ervaren en is de ingreep verder volledig pijnloos.

Alvorens de tandarts begint met de ontzenuwing, treft hij/zij de nodige voorbereidingen om de wortelkanalen goed af te scherm tegen bacteriën en vuil. Dit gebeurt met een rubberen doekje dat over de tand wordt geschoven.

De behandeling

Allereerst boort de tandarts een opening in de tand om de wortelkanalen bloot te leggen. Daarna haalt de tandarts met het nodige gereedschap de inhoud van het kanaal weg (ontzenuwing) en maakt hij het kanaal iets breder. Dit is nodig om het kanaal goed te kunnen reinigen.

Vervolgens reinigt en ontsmet de tandarts het kanaal en steekt hij hier een “stiftje” in dat dient als houvast voor een nieuwe structuur, meestal een kroon. Daarna vult de tandarts het kanaal met het nodige vulmateriaal om deze terug volledig afgesloten en te beschermen tegen nieuwe ontstekingen in de toekomst.

Nabehandeling van een wortelkanaalbehandeling

Na de behandeling kan je wat lichte pijn aan de behandelde tand voelen of pijn hebben bij het bijten. De tandarts zal je dan ook vragen om enkel dagen na de behandeling voorzichtig te zijn tijdens het eten en drinken.

Tandpijn na ontzenuwen

Om de pijn te verhelpen, volstaat meestal een gewone pijnstiller. Een echte nabehandeling na de ingreep is niet nodig. In uitzonderlijke gevallen kan de tandarts wel een antibioticum voorschrijven.

Wortelkanaalbehandeling bij Benedenti

Een wortelkanaalbehandeling vraagt veel kennis en handigheid. Daarom worden alle endodontische behandelingen bij Benedenti uitgevoerd door tandartsen die gespecialiseerd zijn in de nodige technieken. Onze tandartsen gebruiken altijd een microscoop om de tand goed te analyseren tijdens een vooronderzoek, alsook tijdens de behandeling zelf. Zo kunnen zij de wortelkanalen perfect zien, eventuele zijkanalen opsporen en heel nauwkeurig werken.

Wanneer de tandarts tijdens het vooronderzoek of de behandeling op onvoorziene factoren stuit en vaststelt dat de tand niet meer gered kan worden, kan hij/zij beslissen om de tand onmiddellijk te trekken. Uiteraard informeert hij/zij altijd de patiënt hierover en wordt er samen overlegd.

Wortelkanaalbehandeling prijs

De prijs van een wortelkanaalbehandeling verschilt per patiënt. Daarom bezorgen we je vooraf een offerte voor de te ondergane behandeling. De terugbetaling door het ziekenfonds is afhankelijk van het aantal te behandelen kanalen en van het aantal röntgenfoto’s die gemaakt worden.

Hoewel een wortelkanaalbehandeling dus een stevig prijskaartje kan hebben, is het toch een ingreep die absoluut de moeite waard is. Je gebit moet dan ook liefst nog een leven lang mee.

Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling?

Wij beschikken over verschillende endodontologen die gespecialiseerd zijn in wortelkanaalbehandelingen. Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling bij een Benedenti tandartspraktijk in jouw buurt: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar (bij Leuven), Vlimmeren en Vrasene.

Je afspraak voor een wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandelingen zijn complex en arbeidsintensief: een behandeling duurt 1 à 2 uur. Kan je de gemaakte afspraak niet nakomen, verwittig ons dan minstens 24 uur op voorhand. Op die manier kan je plaats ingenomen worden door andere patiënten met dringende klachten.