Tandkroon plaatsen

Tandkroon plaatsen bij tandarts groepspraktijk Benedenti

De tandkroon is het bovenste gedeelte van de tand dat boven het tandvlees uitsteekt. De tandkroon wordt gedragen door de tandwortel die onder het tandvlees en in het kaakbot zit.

Wanneer een tandkroon plaatsen?

Als de tand zodanig aangetast is dat een gewone vulling niet meer voldoet, kiezen we voor een kroon, een duurzame oplossing. Met deze nieuwe kroon wordt de oorspronkelijke vorm van de tand hersteld en maken we de tand terug sterk en functioneel.

Er kan ook gekozen worden voor een kroon om esthetische redenen: in geval van erge verkleuring of ongunstige stand of vorm van een tand.

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Om een tandkroon te plaatsen moet de tandarts meestal extra ruimte rond de tand creëren zodat de nieuwe kroon hier goed overheen geplaatst kan worden. De tandarts slijpt een deel van de tand weg totdat er een stomp overblijft. Daarover wordt een porseleinen - of in sommige gevallen een kunsthars - kroon gecementeerd.

De  tandtechnicus zorgt ervoor dat de nieuwe kroon perfect bij het natuurlijke gebit van de patiënt past. Door gebruik te maken van de juiste materialen ( (edel)metaal, zirkonium of keramiek) voor de kroon, krijg je gegarandeerd een sterke en duurzame kroon en moet de tandarts vaak maar weinig ruimte vrijmaken. Daarnaast is ook de kans op zenuwbeschadiging bij de plaatsing miniem.

Als naast de kroon ook de tandzenuw bij vooronderzoek beschadigd blijkt te zijn, moeten we de tand eerst ontzenuwen. Na de ontzenuwing plaatsen we dan een stiftje in de bestaande tand als extra houvast om de kroon op te plaatsen.

Tandkroon prijs

De kostprijs van een tandkroon hangt af van verschillende factoren, zoals het gebruikte materiaal, de afwerking van de kroon en de nodige voorbereiding voor de plaatsing. Daarom bezorgen we je vooraf een offerte voor de te ondergane behandeling. We raden ook aan om eerst bij je tandverzekering te horen welke tandwerken allemaal worden gedekt en terugbetaald.

Ongeacht de kostprijs krijg je als patiënt wel altijd een duurzame oplossing. Door de sterke materialen voor de kroon kan deze gemakkelijk 20 jaar meegaan, mits een goede mondhygiëne en opvolging.

Afspraak voor plaatsing tandkroon?

Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar, Tienen, Vlimmeren, en Vrasene.

Maak een afspraak »