Nazorg tand implantaten

Tandarts van groepspraktijk Benedenti geeft tips aan patiƫnt over nazorg tand implantatenVerzorg je goed na plaatsen van een tand implantaat

Zoals na elke chirurgische ingreep kan er napijn en zwelling optreden. Wanneer je onderstaande richtlijnen goed opvolgt, kan je deze klachten tot een minimum beperken en zal de genezing naar wens verlopen.

 • Neem de pijnstillers die de tandarts je voorschreef en doe dat vooraleer de
  verdoving is uitgewerkt. Meestal volstaat het ibuprofen 600mg (brufen) te nemen (max. 3/dag). Mocht dit niet voldoende zijn, kan je daarbij ook paracetamol (dafalgan) nemen. Deze geneesmiddelen mogen tegelijkertijd worden ingenomen.
  De pijnstillende/ontstekingsremmende medicatie mag stilaan afgebouwd worden naarmate de klachten afnemen.
 • Indien je ook antibiotica voorgeschreven kreeg, moet je dat doosje zeker uitnemen.
 • Neem zeker geen medicatie op basis van acetylsalicylzuur (aspegic, aspirine) want deze verdunt het bloed en remt zo de stolling af.
 • De eerste uren na de ingreep kan je best een plastic zakje met ijsblokjes of een coldpacktegen je kaak houden. Daardoor beperk je de zwelling. Vermijd dat het ijs de kaak te fel afkoelt (wikkel de coldpack of het ijszakje in een handdoek).
 • Een beetje nabloeden is normaal. Blijft de wonde na 24 uur nog nabloeden, neem dan contact met ons op. Je mag zeker niet spoelen zolang de wonde nog bloedt.
 • Vermijd de dag van de ingreep te warm eten en drinken omdat dat de kans op nabloeding vergroot. De dag na de ingreep kan je meestal normaal eten en drinken. Je zal zelf wel aanvoelen wat je kan eten en wat nog niet.
 • Vermijd roken! Roken heeft een slechte invloed op elke wondgenezing, en verhoogt de kans op een slechte ingroei van het implantaat. De meeste implantaten die niet goed ingroeien zijn die bij rokers.
 • Een goede reiniging is uiterst belangrijk voor een goede wondgenezing! Poets je tanden zoals je gewend bent. Maar wees uiteraard voorzichtig op de plaats van de ingreep.
 • Vanaf de dag na de ingreep kan je je mond spoelen met lauw, gezouten water of met een mondspoelmiddel dat de tandarts je voorschreef. De dag van de ingreep mag je niet spoelen omdat de wonde dan weer wat kan gaan bloeden.

Benedenti tandartspraktijk

Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar, TienenBeerse en Vrasene.

Maak een afspraak