Wat is een tandimplantaat?
Tandheelkundige implantaten zijn kunstwortels - titanium schroefjes - die in het bot onder het tandvlees worden geschroefd. Ze nemen vaak de functie van de tandwortel over. Nadat ze de tijd hebben gekregen om in te groeien, wordt er op de kunstwortels een kroon of een brug vastgemaakt om aldus de ontbrekende tanden te vervangen.
Implantaten kunnen ook dienen als basis waarop protheses vast geklikt worden.
Waarom een tandimplantaat laten plaatsen?
Implantaten bieden als vervanging voor ontbrekende tanden veel voordelen. Zo is een volledige comfortabele tandreconstructie mogelijk. Bovendien moeten aanwezige gezonde tanden en kiezen niet omslepen worden bij het plaatsen van implantaten, wat wel het geval is bij klassiek brugwerk.
Je kan daarnaast kiezen voor een vaste of een uitneembare oplossing. Beide oplossingen hebben hun voordelen. Een vaste brug voelt namelijk als je eigen tanden, terwijl een uitneembare prothese op implantaten goed vastklikt wat zorgt voor een hoog comfort.
Wanneer is een tandheelkundig implantaat nodig?
Één tand ontbreekt
Als er één tand ontbreekt, kan er op deze plaats een implantaat (kunstwortel) worden bijgezet waarop een kroon wordt vervaardigd. Dit is een vaste oplossing, waarbij de naburige tanden niet bewerkt moeten worden.
Enkele tanden ontbreken
Als er enkele tanden ontbreken, kunnen er meerdere implantaten geplaatst worden en daar bovenop kan een vaste brugstructuur komen. Het is ook mogelijk om een klassiek gebitje bestaande uit enkele tanden te laten steunen op de implantaten zodat haakjes op je eigen tanden niet meer nodig zijn. Het blijft een uitneembare prothese, maar geeft meer comfort en een mooiere aanblik.
Alle tanden ontbreken
Als alle tanden ontbreken en een klassiek volledig gebit niet langer voldoende houvast en comfort biedt, kan je kiezen voor een uitneembare prothese die vastklikt op enkele implantaten. Er kan ook een vaste brug gemaakt worden op meerdere implantaten, wat aanvoelt als je eigen tanden.
Behandeling tandimplantaten
Een complete behandeling om implantaten te laten plaatsen bij ontbrekende tanden bestaat uit een aantal stappen die hieronder worden toegelicht.
1. Vooronderzoek
Het vooronderzoek is de eerste stap bij een implantaatbehandeling. Deze stap is erg belangrijk aangezien de tandarts alles in kaart brengt. We voeren eerst een mondonderzoek uit en bespreken jouw tandklachten en problemen. Indien dit nodig is, maken we verschillende röntgenfoto’s en studiemodellen waarbij zowel je onder- als bovenkaak zichtbaar zijn. Aan de hand van de verzamelde informatie maakt jouw tandarts een behandelingsplan op.
2. Implantaten plaatsen
Na het vooronderzoek en de voorbereiding plaatsen we de implantaten. Dit is een vrij eenvoudige ingreep en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Wanneer de verdoving is ingewerkt, zal er een kleine snee worden gemaakt in het tandvlees, zodat we het kaakbot kunnen bereiken. Jouw Benedenti tandarts zal nu de implantaat in het kaakbot plaatsen.
De eerste dagen na deze ingreep kan je kaak nog wat gezwollen zijn. Met pijnstillers en ontstekingsremmers kan je dit goed onder controle houden. Lees hier meer over de nazorg bij tandimplantaten.
3. Ingroeiperiode of inhelingsperiode: de genezing
Nadat je implantaten zijn geplaatst, hebben de implantaten de tijd nodig om vast te groeien in het kaakbot. We noemen dit de ingroeiperiode. Deze periode varieert van drie tot zes maanden en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de tandpositie en het type implantaat. In de tussentijd kan onze tandarts een voorlopig gebit plaatsen.
4. Plaatsen van tandprothese
Van zodra jouw implantanten goed zijn vastgegroeid en je nieuwe tanden klaar zijn, plaatsen we de definitieve tandprothese. Vanaf dan is het aan jou om jouw tanden en implantaten goed te onderhouden met de aangeleerde poetsmethode van onze Benedenti tandarts.
Hoelang duurt de behandeling?
Het plaatsen van tandimplantaten is afhankelijk van jouw persoonlijk behandelingsplan en je herstelvermogen. Wel is er een verschil in duur tussen een behandeling in de boven- en onderkaak. Bij een implantaat in de onderkaak duurt de behandeling gemiddeld drie maanden, terwijl dit bij de bovenkaak gemiddeld acht maanden is. Onze tandartsen helpen jou graag voor een indicatie van jouw behandelingsduur.
Hoeveel kosten tandimplantaten?
Aangezien elke behandeling en patiënt anders is, is het moeilijk om één vaste prijs te geven. Na het vooronderzoek en het opstellen van het behandelingsplan kunnen we een gedetailleerde prijs meegeven. Informeer ook steeds bij je ziekenfonds of je aanspraak maakt op een gedeeltelijke terugbetaling.
Belangrijk om te weten bij tandimplantaten
In 95% van de gevallen zijn implantaten een succes: de implantaten groeien goed vast en blijven duurzaam. Heel uitzonderlijk gebeurt het dat een implantaat niet vastgroeit. De tandarts verwijdert dan het implantaat en na een genezingsperiode wordt - onder garantie - een nieuw implantaat geplaatst.
Omdat problemen met implantaten vaak het gevolg zijn van roken, slechte mondhygiëne of het gebruik van bepaalde medicatie, benadrukken we - voor de start van de behandeling - het belang van stoppen met roken en een goede mondhygiëne.
Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Benedenti tandartspraktijk heeft meerdere tandartspraktijken in Vlaanderen, waar verschillende behandelingen aangeboden worden. Onze experten in implantologie bevinden zich in volgende vestigingen: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar, Tienen, Beerse en Vrasene.