Tandimplantaten

Wat zijn tand implantaten?

Tandheelkundige implantaten zijnkunstwortels - titanium schroefjes - die in het bot onder het tandvlees worden geschroefd. Nadat ze de tijd hebben gekregen om in te groeien, wordt er op de kunstwortels een kroon of een brug vastgemaakt om aldus de ontbrekende tanden te vervangen.

Implantaten kunnen ook dienen als basis waarop protheses vast geklikt worden.

Waarom tandimplantaten plaatsen?

Als vervanging voor ontbrekende tanden bieden implantaten veel voordelen. Er is een volledige comfortabele reconstructie van de tanden mogelijk. Aanwezige gezonde tanden en kiezen moeten niet omslepen worden (zoals dat wel het geval is bij klassiek brugwerk).

Je kan kiezen voor een vaste of voor een uitneembare oplossing. Een vaste brug voelt als eigen tanden, een uitneembare prothese op implantaten klikt goed vast wat het comfort aanzienlijk verhoogt.

Wanneer een tandheelkundig implantaat?

Één tand

Als er één tand ontbreekt, kan er op die plaats een implantaat (kunstwortel) worden bijgezet waarop een kroon wordt vervaardigd. Dit is een vaste oplossing, waarbij de naburige tanden niet moeten bewerkt worden.

Enkele tanden

Als er enkele tanden ontbreken, kunnen er enkele implantaten geplaatst worden en daar bovenop kan een vaste brugstructuur komen. Het is ook mogelijk om een klassiek gebitje bestaande uit enkele tanden te laten steunen op enkele implantaten zodat haakjes op je eigen tanden niet meer nodig zijn. Het blijft een uitneembare prothese, maar geeft meer comfort en een mooiere aanblik.

Alle tanden

Als alle tanden ontbreken en een klassiek volledig gebit niet voldoende houvast en comfort meer geeft, kan er gekozen worden voor een uitneembare prothese die vast klikt op enkele implantaten. Er kan ook een vaste brug gemaakt worden op meerdere implantaten: dit voelt als eigen tanden. De tandarts bepreekt met u alle mogelijkheden.

Belangrijk om te weten bij tandimplantaten

In 95 % van de gevallen zijn implantaten een succes: de implantaten groeien goed vast en blijven duurzaam. Heel uitzonderlijk gebeurt het dat een implantaat niet vastgroeit. De tandarts verwijdert dan het implantaat en na een genezingsperiode wordt - onder garantie - een nieuw implantaatgeplaatst.

Omdat problemen met implantaten vaak het gevolg zijn van roken, slechte mondhygiëne of het gebruik van bepaalde medicatie, benadrukken we - voor de start van de behandeling - het belang van stoppen met roken en een goede mondhygiëne.

Behandeling tand implantaten

De eerste fase van de behandeling - het vooronderzoek - is erg belangrijk: indien nodig worden er röntgenfoto’s en studiemodellen gemaakt. Na deze voorbereiding worden de implantaten in het bot geschroefd. Voor deze ingreep word je lokaal verdoofd en de eerste dagen na de ingreep kan je kaak wat gezwollen zijn , zoals bij het trekken van tanden. Met pijnstillers en ontstekingsremmers kan je dit ongemak goed onder controle houden. Meer over de nazorg bij tand implantaten.

De implantaten hebben drie tot zes maanden tijd nodig om in te groeien; in tussentijd kan een voorlopig gebit voorzien worden. Na de ingroeiperiode wordt de definitieve prothese gemaakt. Vanaf dan is het aan jou om de tanden en de implantaten goed te onderhouden door de aangeleerde poetsmethode toe te passen.

Benedenti tandartspraktijk

Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen, waar verschillende behandelingen aangeboden worden: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar, Tienen, Vlimmeren en Vrasene.