Wanneer en waarom orthodontie?

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een erkende specialisatie in de tandheelkunde. Orthodontisten houden zich bezig met de stand van de tanden en de relatie tussen bovenkaak en onderkaak. De meest gekende vorm van orthodontie zijn ‘blokjes’. Naast blokjes zijn er nog veel andere manieren om de tandstand te verbeteren of de kaakrelatie en de groei van de kaken te beïnvloeden. Op volwassen leeftijd kan ook chirurgie nodig zijn om een mooi en functioneel resultaat te verkrijgen.

Wanneer en waarom orthodontie?

Veelal denkt men dat het bij orthodontie enkel gaat om het esthetische, om het mooier maken van de tandenrij. Dit is één - en zeker geen onbelangrijk - aspect van orthodontie. Wie wil nu geen mooie stralende lach? Toch gaat het bij orthodontie ook over functionaliteit. Een ‘foute beet’ kan zowel op jonge als op oudere leeftijd voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld: de onderste tanden bijten op het gehemelte en veroorzaken wonden of de tanden raken elkaar niet wanneer men ze op elkaar tracht te zetten (een open beet waardoor je niet voldoende kan kauwen). Ook kaakgewrichtproblemen kunnen ontstaan door een foute of gedwongen beet. Zulke problemen kunnen opgelost worden met behulp van orthodontie. Daarenboven is een rechte tandenrij veel makkelijker te poetsen, wat op termijn gaatjes zal voorkomen

Waarop moet je letten?

  • Een goede mondhygiëne is een eerste vereiste. Als je niet voldoende poetst, wordt er niet gestart met orthodontie. Ook tijdens de behandeling is het absoluut noodzakelijk om goed te poetsen. Wanneer wordt vastgesteld dat dit niet het geval is, kan de orthodontist beslissen het apparaat te verwijderen, aangezien aantasting van de tanden door gebrekkige mondhygiëne voorkomen moet worden. Goed en juist poetsen is dus de boodschap! Je tandarts of orthodontist zal je hierin begeleiden. De tanden verplaatsen sneller in gezond tandvlees. Bij goede poetsers is de behandeling dan ook sneller afgerond.
  • Regelmatige controle en aanpassing van het apparaat zijn een tweede vereiste. Elke gemiste afspraak betekent onnodig verlengen van de behandelingsduur. Kom dus stipt je afspraken na! Dat houdt in dat je ook tijdens de schooluren op afspraak zal moeten komen en je als eens een les zal moeten missen. Als je - om welke reden dan ook - geen schooluren kan missen, kan dit eventueel een reden zijn om niet te starten met orthodontie. Niet iedereen kan altijd na de schooluren op afspraak komen.

Terugbetaling van orthodontie

Als je wil genieten van een terugbetaling van het ziekenfonds, moet de aanvraag voor orthodontie ingediend worden voor je vijftiende verjaardag. Als er vroegtijdig wordt gestart met orthodontie, d.w.z. voor negen jaar, kan er een specifieke aanvraag gebeuren, zodat er ook na de wisseling rond vijftien jaar opnieuw terugbetaling kan gebeuren.

Geduld wordt beloond

Voor een kwalitatieve behandeling moet je rekening houden met een termijn van ongeveer twee jaar. Dat veronderstelt dat je je apparaten zorgvuldig draagt (elastiekjes, buitenbeugels, losse plaatjes). Alleen zo wordt je geduld beloond met een mooie glimlach!

Afspraak bij orthodontist

Maak een afspraak bij een orthodontist bij jou in de buurt. Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen die orthodontie aanbieden: Herentals, GenkBerlaar, Mechelen en Vrasene.

Wens je nog meer informatie over de werking van ortho, neem dan gerust contact op met de praktijk uit jouw buurt.