Het is tijdelijk niet mogelijk online een afspraak in te plannen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Wanneer en waarom orthodontie?

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een erkende specialisatie in de tandheelkunde. Orthodontisten houden zich bezig met de stand van de tanden en de relatie tussen bovenkaak en onderkaak. Het doel van orthodontie of gebitsregulatie is het creëren van een goed functionerend gebit. Daarbij komt meestal dat het er mooier uitziet en dat het makkelijker te onderhouden is. Orthodontie is dus niet altijd puur esthetisch, maar kent wel enkele esthetische voordelen.

De meest gekende vorm van orthodontie zijn ‘blokjes’. Naast blokjes zijn er nog veel andere manieren om de tandstand te verbeteren of de kaakrelatie en de groei van de kaken te beïnvloeden. Op volwassen leeftijd kan ook chirurgie nodig zijn om een mooi en functioneel resultaat te verkrijgen.

Wanneer en waarom orthodontie?

Veelal denkt men dat het bij orthodontie enkel gaat om het esthetische, om het mooier maken van de tandenrij. Dit is één - en zeker geen onbelangrijk - aspect van orthodontie. Wie wil nu geen mooie stralende lach? Toch gaat het bij orthodontie ook over functionaliteit. Een ‘foute beet’ kan zowel op jonge als op oudere leeftijd voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld: de onderste tanden bijten op het gehemelte en veroorzaken wonden of de tanden raken elkaar niet wanneer men ze op elkaar tracht te zetten (een open beet waardoor je niet voldoende kan kauwen). Ook kaakgewrichtproblemen kunnen ontstaan door een foute of gedwongen beet. Zulke problemen kunnen opgelost worden met behulp van orthodontie. Daarenboven is een rechte tandenrij veel makkelijker te poetsen, wat op termijn gaatjes zal voorkomen

Waarop moet je letten als je voor orthodontie kiest?

Heb je in overleg met je tandarts of orthodontist gekozen voor een orthodontische behandeling, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten voor het best mogelijke resultaat.

  • Een goede mondhygiëne is een eerste vereiste. Als je niet voldoende poetst, wordt er niet gestart met orthodontie. Ook tijdens de behandeling is het absoluut noodzakelijk om goed te poetsen. Wanneer wordt vastgesteld dat dit niet het geval is, kan de orthodontist beslissen het apparaat te verwijderen, aangezien aantasting van de tanden door gebrekkige mondhygiëne voorkomen moet worden. Goed en juist poetsen is dus de boodschap! Je tandarts of orthodontist zal je hierin begeleiden. De tanden verplaatsen sneller in gezond tandvlees. Bij goede poetsers is de orthodontische behandeling dan ook sneller afgerond en ben je sneller ‘verlost’ van je beugel of blokjes.
  • Regelmatige controle en aanpassing van het apparaat zijn een tweede vereiste. Elke gemiste afspraak betekent onnodig verlengen van de behandelingsduur. Kom dus stipt je afspraken na! Dat houdt in dat je ook tijdens de schooluren op afspraak zal moeten komen en je al eens een les zal moeten missen. Als je - om welke reden dan ook - geen schooluren kan missen, kan dit eventueel een reden zijn om niet te starten met orthodontie. Niet iedereen kan altijd na de schooluren op afspraak komen. Ook bij volwassenen die kiezen voor orthodontie is het belangrijk om ook tijdens de werkuren beschikbaar te zijn voor afspraken om de behandeling zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Orthodontie bij volwassenen

De meeste patiënten voor orthodontie zijn kinderen en tieners. Blokjes komen bij jonge adolescenten vaak voor, omdat het belangrijk is om al op jonge leeftijd te werken aan een goed functionerend gebit. Toch staat er op orthodontie geen leeftijd en zien we dat meer volwassenen voor een beugel of blokjes kiezen. Vooraleer je aan een orthodontische behandeling begint, is het wel belangrijk dat het kaakbot, het tandvlees en uiteraard de tanden zelf in goede staat zijn

Bij volwassenen kiezen we vaak voor een vaste beugel, aangezien deze de tanden in alle richtingen kan sturen voor het best mogelijke resultaat. Ook blokjes zijn interessant voor volwassenen aangezien deze steeds compacter worden en dus ook steeds minder opvallen. Het laat daarnaast toe om het gebit mooi recht te zetten en de beet heel nauwkeurig aan te passen. Een alternatief dat ook aan populariteit wint is een doorzichtige beugel of aligners van bijvoorbeeld Invisalign. Deze doorschijnende beugels laten toe om tanden die geen al te grote aanpassing vragen, recht te zetten op een relatief korte behandeltijd.

Kostprijs orthodontie

Tanden rechtzetten, of dat nu bij kinderen of volwassenen is, komt natuurlijk met een kostenplaatje. De kostprijs voor orthodontie hangt af van de duurtijd van de behandeling, welke weer afhangt van de stand van het gebit en de kaken en de aanpassingen die bijgevolg nodig zijn. Een gemiddelde behandeling duurt 18 maanden. De uiteindelijke prijs van de beugel hangt natuurlijk ook af van het aantal afspraken, gebruikte materiaal en apparatuur, enzovoort.

Wil je precies weten hoeveel je behandeling kost? Neem dan contact op met één van onze orthodontisten voor een richtprijs.

Terugbetaling van orthodontie

Als je wil genieten van een terugbetaling van het ziekenfonds, moet de aanvraag voor orthodontie ingediend worden voor je vijftiende verjaardag. Als er vroegtijdig wordt gestart met orthodontie (voor negen jaar), kan er een specifieke aanvraag gebeuren zodat er ook na de wisseling rond vijftien jaar opnieuw terugbetaling kan gebeuren.

Geduld wordt beloond

Voor een kwalitatieve behandeling moet je rekening houden met een termijn van ongeveer twee jaar. Dat veronderstelt dat je je apparaten zorgvuldig draagt (elastiekjes, buitenbeugels, losse plaatjes). Alleen zo wordt je geduld beloond met een mooie glimlach!

Afspraak bij orthodontist

Maak een afspraak bij een orthodontist bij jou in de buurt. Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen die orthodontie aanbieden. Zo hebben we orthodontisten in Herentals, GenkBerlaar, Mechelen en Vrasene.

Wens je nog meer informatie over de werking van ortho, neem dan gerust contact op met de praktijk uit jouw buurt.

Maak een afspraak