<

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak online in te plannen voor de praktijken Berlaar, Genk, Kontich, Mechelen, Rotselaar, Vrasene en Tienen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Tanden sealen (verzegelen van de groeven)

Tandarts van groepspraktijk Benedenti geeft kind info over tanden sealen

Wat is tanden sealen?

Sealen of verzegelen is het afdichten door middel van vullingmateriaal van groefjes en putjes in tanden. Deze behandeling wordt hoofdzakelijk bij kinderen uitgevoerd. De tandarts kiest voor deze behandeling als de groeven sterk uitgesproken zijn waardoor er gemakkelijk tandplak of voedselrestjes blijven inzitten. Ook bij normale groeven kan deze behandeling ingezet worden en dan vooral indien de patiënt erg gevoelig is voor tandbederf. Het laagje dat over de groeven wordt aangebracht zorgt ervoor dat deze tanden makkelijker te poetsen zijn, en er tevens minder vuil kan achterblijven.

De kans op gaatjes in deze tanden verkleint dan aanzienlijk. Meestal wordt een definitieve tand gesealed kort nadat hij is doorgebroken. Dit is op zesjarige leeftijd. Nuttig dus om tijdig in te grijpen; zo voorkom je gaatjes.

Soms wordt sealen ook bij volwassenen uitgevoerd, bijvoorbeeld als er een vermoeden is van beginnend tandbederf onder de groeven.

Behandeling

Goed om weten is dat de tand niet verdoofd moet worden. Het groefje wordt eerst gereinigd met een klein boortje, zodat we zeker zijn dat er geen tandbederf onder zit. Daarna moet de tand mooi droog gehouden worden met watjes.

De tand wordt vooraf behandeld met een blauwe gel (de “blauwe shampoo” voor de tand), die ook moet afgespoeld worden. Daarna moet de tand heel droog blijven, zodat het laagje op de tand kan worden aangebracht en kan blijven kleven. Om het laagje uit te harden, gebruikt de tandarts een blauwe lamp.

Controle

Elke zes maanden zal de tandarts controleren hoe het gesteld is met de tand en het laagje erop. Het is mogelijk dat dit af en toe vernieuwd moet worden. Tot achttien jaar is terugbetaling door het ziekenfonds voorzien.

Tandartspraktijk Benedenti

Benedenti tandartspraktijk heeft verschillende vestigingen in Vlaanderen: Herentals, Berlaar, Kontich, Mechelen, Genk, Rotselaar, Tienen, Beerse en Vrasene.

Maak een afspraak