<

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak online in te plannen voor de praktijken Berlaar, Genk, Kontich, Mechelen, Rotselaar, Vrasene en Tienen. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de praktijk.

Tandverzorging kind: tips

Tandarts van groepspraktijk Benedenti geeft high five aan kindTips voor tandverzorging van kinderen

Voedingsadvies

  • Probeer je kinderen te houden aan maximaal vijf voedingsmomenten op een dag, drinken inclusief: ontbijt, 10 uurtje, middagmaal, vieruurtje en avondmaal. De hele dag door eten of drinken is zeer slecht voor de tanden, omdat die telkens opnieuw ‘een aanval’ te verduren krijgen en geen tijd hebben om zich te herstellen. Tussendoor mogen kinderen zeker water of melk drinken. Vermijd chocomelk, grenadine of andere suikerhoudende dranken.
  • Snoep of andere drank mag, maar met mate en bij voorkeur na de hoofdmaaltijden. Een koek of snoepje als dessert kan zeker, maar daarna is het af te raden. Dranken zoals Fristi, frisdranken (ook light), chocomelk en grenadinesiropen zijn schadelijk voor de tanden, maar ook fruitsap is niet goed. Deze dranken bevatten veel suikers én zuren. Geef ze daarom enkel bij de maaltijd en beperk ze tot 1 glas. Tijdens de maaltijd heb je veel speeksel. Dat zorgt voor een (gedeeltelijke) neutralisatie van de zuren en suikers. Met andere woorden: het speeksel spoelt alles goed door.
  • Gezonde tussendoortjes kunnen zijn: kaasjes, tomaten, natuuryoghurt, een handjevol noten,… Fruit is gezond, maar beperk het tot twee of drie stukken per dag. Kies voor een koek rijk aan voedingsvezels en arm aan suikers en vetten, en laat je kind erna een glas water of melk drinken.

Poetsadvies

Poets vanaf de eerste tandjes zijn doorgebroken.

  • Tot je kind ongeveer negen jaar is, kan je best zijn/haar tandjes napoetsen. Laat je kind ’s morgens zelf poetsen als dit lukt, maar poets zeker ’s avonds samen.
  • Twee maal per dag poetsen, is het minimum om alle tandplak weg te krijgen.
  • Gebruik kindertandpasta tot zes jaar, omwille van de verminderde hoeveelheid fluor in de tandpasta. Een kind slikt wel eens tandpasta in en krijgt daardoor een teveel aan fluor binnen.
  • Na het tandenpoetsen ’s avonds, mogen kinderen niets meer eten of drinken, behalve water.
  • Ga zo snel mogelijk over op het gebruik van een beker bij het drinken.
  • Een tutje kan tot twee jaar, maar daarna leer je het best af omdat het de groei van de kaak en tanden en de spraakontwikkeling niet gunstig beïnvloedt.

Ga ook regelmatig met je kinderen naar de tandarts

Maak een afspraak